Danışmanlığın başlangıç noktası her zaman Tanrı’dır; insan değil. Danışmanlığın amacıysa, Mesih’te olgunluktur. Bu olgunluğa erişmek için Kutsal Yazılar’daki buyruklara, özellikle Tanrı’yı ve insanı sevmeye ilişkin buyruklara itaat etmek gerekir.
Dünyadaki yaşamımızla Tanrı’nın egemenliğini yansıtmak için Tanrı’nın benzeyişinde yaratıldık. Bu nedenle Tanrı’dan kopan insanın gerçek ve anlamlı bir varoluşa sahip olması mümkün değildir. İnsanın Tanrı’dan bağımsız olma isteği, danışmanlığın temel odak noktası olmalıdır. Tanrı’dan bağımsız olmanın peşinden koşan insanların hayatı mahvoluyor; ne var ki, günahlı insanlar bunun farkında değil. Bunu görmelerine yardım edebiliriz.
Tanrı’yı hesaba katmayan her aşırı güven duygusu, imansızlıktır ve ciddiyetle ele alınmalıdır.
Danışmanlığın amacı nedir? Acılardan kurtarmak değildir. (Tanrı, acıları, bilgece tasarladığı amaçlar için kullanabilir.) Sıkıntıların üstesinden gelmek için de değildir. (Bazı sıkıntılar Mesih’in dönüşüne kadar sürüp gidecek. Pavlus, Romalılar 12:18’de, ilişkilerin zor olduğu bir ortamda elden geleni yapmanın mümkün olduğunu vurguluyor) Danışmanlığın amacı, Pavlus’un Koloseliler’e yazdığı mektubun 1:18-24 ayetlerinde belirttiği gibi, Mesih’te yetkinliğe erişmektir.
En büyük görevlerimizden biri, insanların, gerçeği saptırmaya son verip gerçekçi düşünmesine yardım etmektir.