Makaleler: Li-derkenar
Makaleler: Li-derkenar
Li-derkenar kilise önderlerini düşündürüp, Mesih gibi önderlik yapmalarına hardımcı olan bir köşe yazısı dizisidir.
Li-derkenar
Abimin Hediyeleri
Ailemde üç kardeşiz. Benden bir yaş küçük kız kardeşim, bir buçuk yaş büyük de abim var. Abim sanki doğuştan örnek insan: akıllı, çalışkan, saygın... Sporda hep kazanırdı. Okulda en iyi notları o alırdı. Bense, nasıl desem, ona çekmemişim!
Li-derkenar
Başka Kimse Lider Olamaz
Dünya bize kendimizden başkası lider olamaz söyler. İnsanların her halükârda birinci olma hevesi doğaldır. Bize doğaüstü bir mesaj ileten İncil ise, dünyanın pek çok değerini altüst eder. Liderlik konusu da böyledir. Beraber Kutsal Kitap’taki liderlik fikrini daha net bir şekilde irdeleyelim.
Li-derkenar
Bir Soru Sorabilir miyim?
Ustalar yılların birikimiyle her türlü durumda ne yapacağını anlar. Mesleğinde olgun ve yetkin bir kişidir. Çırak ise, toy, deneyimsiz bir çocuk olarak başlar. Çıraklık nasıl bir süreç ki, çırak sonunda usta çıkar? Çırak, ustanın yanında kalır, onun mutlak yetkisine boyun eğer. Usta ve çırağın arasındaki ilişki bize Mesih ile olan ilişkimiz hakkında neleri öğretir?
Li-derkenar
Bizi Bekleyen Unutkanlık
Neden unuturuz? Hatırlayamadığımız için galiba! İnsan yaşlandıkça daha unutkan olması olağan sayılır. Bazen hatırlamak işimize gelmediği için unuturuz. Şimdiki dünyada ve gelecek dünyada unutkanlığın olumlu ve olumsuz etkilerini birazcık düşünelim.
Li-derkenar
Bizim “Selfie”ler, Van Gogh’un Otoportreleri ve Ustamızın Takım Çantası
Kendimizi belgeleme eğilimimiz esasında şaşılacak bir davranış değildir. Kendi varlığımız, tabii ki, bizim için kaçınılmaz bir önem taşır! Peki bir Hristiyan temel olarak kendisini belgelemek veya ortaya koymak iyi bir şey midir?
Li-derkenar
Çoban Okur
Bir zamanlar Kültür Bakanlığı, halka kitap okuma alışkanlığını özendirmek için “İnsan okur” kampanyasını başlattı. Bu güzel ve çarpıcı slogan çok yerinde bir tespittir. Dil olayı insan türünün ayırıcı özelliklerinden biridir. Yani, Tanrı’nın yarattıkları arasında tek okur yazar biziz. Ama insan okur yazar olsa bile, okumayabilir. Ama Kilise’nin çobanlarının okuma gereksinimin niye hayati derecede olduğunu beraber bir düşünelim.
Li-derkenar
Erdem Okulu
Hayattan ve Özdeyişler kitabından zenginlik ve fakirlik hakkında birtakım düşünceler.
Li-derkenar
İmanlının Takısı
Süs deyip geçmeyin. Takı tanıtır. Takı, takan kişinin zevkini, yapan kişinin de marifetini sergiler. Takının sade ama değerlisi olduğu gibi, gösterişli ama değersizi de var. Mücevherin sahicisi olduğu gibi taklidi de var. Bir haberde, “Öyle güzel taklit mücevher yapan ustalar var ki moda dünyasında, yalancısını sahicisinden ayırmak mümkün değil” dendiği halde, hangisinin hakiki, hangisinin de sahte olduğunu anlayan anlar, ayırt etmeyi bilir. Takı ama aynı zaman da Süleyman’ın Özdeyişlerine göre sözler için kullanılan bir benzetmedir. Hristiyanın takısı nasıl görünmeli?
Li-derkenar
İsa Nasıl Konuştu?
İsa nasıl konuştu? Celile’deki bütün kent ve köyleri dolaştı, bütün hastaları iyileştirdi. Müjde’yi duyurdu, ders verdi. İsa’nın gittiği her yerde de yanında bir kalabalık oluşurdu. O kalabalık içinde olup konuşmasını dinleseydik, ne duyardık? Mükemmel insan mükemmel konuşur. İsa konuşurken, insanlar dinlemeye doyamıyordu. Nitekim bir sefer kalabalık, tenhâ bir yerde üç gün süreyle dağılmadan O’nu dinlemiş, yiyeceksiz kalmıştı. İsa’nın konuşması insanları cezbederdi.
Li-derkenar
İsa’ya benzer olmak için daha mı karamsar olalım?
Hayal ettiğimiz ilişkiler nasıl? Kardeşlerden neler bekleriz? Bir soru daha: İnsanlar ve ilişkiler neden bizi bu kadar sık hayal kırıklığına uğratır? Buna Hristiyanlar olarak tepkimiz ne olmalıdır? Bu makale bu düşünceleri irdeler.