Ana içeriğe atla

Sitemiz işleyişi için sadece bu siteye ait çerez kullanmaktadır. Üçüncü parti çerez kesinlikle kullanılmamaktadır.
Daha bilgi edinin.

Makaleler: Kaynak

Makaleler: Kaynak

Kaynak makaleleri Türkçe dilinde bulunmayan önemli kaynakların özetlerini içerir.

Kaynak

Da Vinci Şifresi’ni Çözmek

2004 yılın başlarında Türkiye’de en çok satan kitap, Dan Brown’in DaVinci Şifresi adlı romanıdır.

Konular: Dünya Görüşü, İnanç Savunması

Kaynak

İnanç Savunması Üzerine Beş Görüş: Kitap İncelemesi

Bu kitap “Counterpoint Series” adlı seri yayımlardandır ve en önemlilerinden biridir. William Lane Craig, Gary R. Habermas, Paul D. Feinberg, John M. Frame ve Kelly James Clark inanç savunmasıyla ilgili kendi görüşlerini anlatırlar ve başkalarının görüşlerini değerlendirirler. Kişinin inanç savunması yaklaşımı, meyilli olduğu teolojik metoda bağlıdır. Sistematik teolojiyi kullanan veya kollarından biri olan inanç savunmasının değeri, sadece imanlı olmayanlara Müjde’nin gerçeğini savunmasında değil, imanlının Hristiyanlığın akla yatkın temeli anlamasını sağlamada görülmektedir.

Konular: Dünya Görüşü, Ruhsal Yaşam

Kaynak

Kutsal Kitap Teolojisi Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

“Kutsal Kitap teolojisi” dendiğini duyan biri, Kutsal Kitap’a sadık bir teolojiden bahsettiğimi düşünebilir. Amaç kesinlikle Kutsal Kitap’ın gerçeğini yansıtmak olsa da, Kutsal Kitap teolojisi ilimi diğer teolojik yöntemlerden farklıdır. Örneğin, sistematik teolojinin hedefi Kutsal Kitap’ın belirli bir konu ya da sorun hakkında öğrettiği her şeyi derlemektir. Örneğin, Tanrı ya da kurtuluş hakkında Kutsal Kitap’taki her şey üzerinde çalışma yapmak, sistematik teoloji oluşturmasıdır. Tarihi teoloji çalışırken hedefimiz Hristiyanların yüzyıllar boyunca Kutsal Kitap ve teolojiden ne anlam çıkardıklarını anlamaktır. Bu amaçla Jean Kalvin’in Mesih doktrini üzerinde çalışabiliriz. Hem sistematik hem de tarihi teoloji çalışmanın önemli yollarından olsa da, Kutsal Kitap teolojisi farklı ve tamamlayıcı bir teoloji ilimidir.

Konular: Hristiyan İlahiyatı

Kaynak

Kutsal Kitap’ın Türkçe Çevirisi (1. Bölüm)

Her çevirinin bir tarihi, bir tarihçesi vardır. Örneğin İngilizce konuşan ulusların hem edebiyat hem de ruhsal yaşamlarında önemli bir kilometre taşı var: Kral James, ya da King James Çevirisi. Bazı çeviri ve edebiyat uzmanları, bu çevirinin İngiliz dili ve edebiyatı üzerindeki etkilerini saymaya kalkmak, deniz kıyısındaki kumları saymaya kalkmak gibi bir şeydir derler. Onu izleyen çeviriler üzerindeki etkisini kolaylıkla görebiliriz.  Tabii konumuz Türkçe Kutsal Kitap ve kitabın çevirisi olunca ilk çeviriyle ilgili bilgiler için zaman tünelinde bir 350 yıl kadar geri gitmemiz gerekir.

Konular: Kilise Tarihi

Kaynak

Kutsal Kitap’ın Türkçe Çevirisi (2. Bölüm)

Kutsal Kitap çevirisinde karşılaşılan sorunlardan biri de çeviri diliyle özgün dil konusundaki yanlış görüşlerdir. Bu nedenle çevirmenler öncelikle doğru yaklaşımı benimsemelidir. Nedir bu yaklaşım? Özgün dillerin kutsal, göksel diller olmadığı kabul edilmelidir. Dilinizin de yeterli olduğuna inanmalısınız.

Konular: Kilise Tarihi

Kaynak

Neyi Seviyorsan Osun: Alıntılar

James K. A. Smith ABD’de Calvin Üniversitesi’nde felsefe profesörü olarak görev almaktadır. Smith kültürel litürjilerin iyi olsun, kötü olsun, bizlere nasıl ve neyi sevmemiz öğrettiğinin kanısındadır. Aile buluşmaları, ulusal marş söylemek, hatta belirli bir futbol takımının taraftarı olmak gibi tekrarlanan uygulamalar yüreklerimizi belirli bir yöne yöneltir ve böylece bizlere kim olduğumuzu ve nereye ait olduğumuzu söyler. You Are What You Love (Ne Seviyorsan Osun) adlı bu kitapta, Smith Hristiyanlık içindeki uygulamaların (litürjilerin) İsa’nın bir öğrencisinin yüreğini şekillendirmenin gerekli bir unsuru olduğunu yazar. Okuyuculara sorduğu sorular, “Yüreklerimizi şekillendirmekte olan hangi “litürjilere” hâlihazırda katılıyoruz?” ve “Bu litürjilerin bizde yaratmakta olduğu değişimden memnun muyuz?” dur. Burada kitabın mesajını özetleyen alıntılar derlenmiştir.

Konular: Ruhsal Yaşam, Yeni Antlaşma

Kaynak

Ruhunuzu Koruyarak Kilise Kurmak

Kilise kurarken dışarıdan zorluklarla karşılaşmayı genelde bekleriz. Bunlar karşısında doğru olmak için dua ederiz ya da ruhsal savaşın gerektirdiği başka davranışlar sergileriz. Fakat içsel hazırlıkları yapmıyorsak karşılaşacağımız zorluklar ruhsal hayatımıza yıkım getirebilir. Tim Morey yazdığı kitabında bir kilise kurucusunun karakterini ve bilgeliğini geliştirmesinin gerekli olduğunu anlatır. Onun yazdıkları, hizmet eden bizlere bir rehberdir.

Kitap, hizmetçinin on alanda kendine sorması gereken sorular şeklinde konuyu ele almaktadır.  

Konular: Kilise’de Hizmet, Ruhsal Yaşam

Kaynak

Tanrı’ya Yaraşır Tutumla Fikir Ayrılığı Yaşamak

Layton Talbert, Hristiyanlara anlaşmazlıklarla başa çıkma konusunda rehberlik eden bir dizi makale yazmıştır. Onun öğrettikleri, kilisede sağlıklı ilişkiler kurmamıza yardımcı olacak bir çerçeve sunar. Bu makalede, bazı açıklayıcı yorumlarla birlikte Talbert’in serisinden alıntılar yer almaktadır.

Konular: Kilise’de Hizmet, Ruhsal Yaşam

Kaynak

Türkçe Tanrıbilimsel Kütüphane İçin Gerekli Temel Yayımlar

Biz yorumcuların yorumlarımızı doğru yapabilmek için genellikle yardıma ihtiyacımız olur. Bazen kültürel bağlamları bilemeyiz veya unutmuşuzdur. Tarihin tüm akışını da aklımızda tutamayız. Belirli bir kitapçığın yazılış tarihini veya konumunu hatırlayamayız. Bazen de çözümleyemediğimiz bir bölümle karşı karşıya geliriz. Bundan dolayı diğer bilgili ve okumuş tanrıbilim âlimlerinin hazırladığı yazılara başvurmamız gerekir. Geçenlerde birileri bize Türkçe kitaplardan oluşan bir tanrıbilimsel kütüphanede nelerin olması gerektiğini sormuştu. Bu makalede hazırladığımız listeyi bulabilirsiniz.

Konular: Eski Antlaşma, Hristiyan İlahiyatı, Kilise’de Hizmet, Yeni Antlaşma