Kilise kurarken dışarıdan zorluklarla karşılaşmayı genelde bekleriz. Bunlar karşısında doğru olmak için dua ederiz ya da ruhsal savaşın gerektirdiği başka davranışlar sergileriz. Fakat içsel hazırlıkları yapmıyorsak karşılaşacağımız zorluklar ruhsal hayatımıza yıkım getirebilir. Tim Morey yazdığı kitabında bir kilise kurucusunun karakterini ve bilgeliğini geliştirmesinin gerekli olduğunu anlatır. Onun yazdıkları, hizmet eden bizlere bir rehberdir.
Kitap, hizmetçinin on alanda kendine sorması gereken sorular şeklinde konuyu ele almaktadır.
1. Hem pastör hem de birey nasıl olurum?
İnsan kilise önderi olunca bir tür ayartıyla karşılaşır: Her şeyi bilmek (tüm cevaplara sahip olmak), her yerde hazır bulunmak ve her şeye gücü yetebilmek (her şeyi düzeltmek için). Sanki Tanrı’nın insanla paylaşılmayan sıfatlarına sahip olmuşuz gibi davranmaya kalkışırız. Buna kapılmayın. Kilise kurmanın uzun zorluklarına dayanmanın anahtarı, Tanrı’nın Tanrı olmasına izin vermektir. Siz pastör olun. Zayıf olduğunuzu, insan olduğunuzu anlayın. Fiziksel, ruhsal, duygusal ve ilişkisel olarak kendinize iyi bakın.
2. Büyüme: Kendi ruhsal gelişimimi nasıl planlayabilirim?
Gördüğüm şeylerden biri, kilise kurucularının hizmetlerini baltalayanın çoğu zaman beceri, ruhsal armağan, şevk veya gayret eksikliği olmadığı. Çoğunlukla ruhsal yaşamın az gelişmiş olması buna sebep oluyor (s. 37).
“Gerçek şu ki, sağlıklı liderler sağlıklı kiliseler kurar.”1 Başarının anahtarı, günlük ve haftalık alışkanlıklarla kendinizi Tanrı yolunda yürümek üzere eğitmenizdir. Ek olarak, hayatınızı İsa’nın yaşayacağı gibi yaşamanıza etki eden ilişkilerin üzerine gidin. Güçlükleri Mesih’e dayanma fırsatı olarak kullanın. Aksi takdirde, sağlıksız bir kilise kuran sağlıksız bir pastör olma riskini göze alırsınız. Karakteriniz, çevrenizde gelişen kilisenin türünü belirleyecektir.
3. Acı çekmek: Güçlüklerin serpiştirildiği bir hayata hazır mıyım?
“Kilise kurucusuysanız, canınız yanacak” (s. 37). İnsanlar sizi yanlış anlayacak ve insanlar kilisenizi terk edecek. Bundan emin olabilirsiniz.
Hizmette zorluklarla karşılaştığımızda, bu zorluklar değişmesi gereken yönlerimizi ortaya çıkaracaktır. İyileşmeye veya büyümeye ihtiyacımız olabilir; bakış açımızda veya karakterimizde düzeltmeler yapmaya ihtiyacımız olabilir. Ancak genel olarak, acı çekmek bizim Mesih’e dayanma ihtiyacımıza işaret etmektedir.
Acıyı budama gibi görün. Budama, meyve veren işçiye daha çok meyve vermesi için sunulmuş bir hediyedir (Yu. 15:2). Öyleyse, acı çektiğimiz dönemlerde Tanrı’ya hangi alanlarda büyümemizi istediğini soran insanlar olalım. Değişmemiz, hatta azarlanmamız gereken yerler var mı?
4. Güç: Başkaları benim güvenli biri olduğumu kendi hayatlarında görüyorlar mı?
Kiliseyi kurma aşamasında olan bir pastör yüksek oranda bir güce sahiptir. Topluluk, yerleşmiş kiliselere özgü korunmayı kendisinde henüz oluşturmamıştır. İhtiyarlar kurulu veya pastörün nasıl davranması gerektiğine ilişkin cemaat beklentileri gibi denetleme mekanizmaları yoktur. Bu güç dinamiğindeki en büyük tehlike, kendi egomuzun ihtiyaçlarını karşılamak üzere başkalarını kullanmaktır.
Morey’nin tavsiyeleri:
- Gücünüz olduğu gerçeğini kabul edin ve bunu iyilik için kullanın. Gücü kendinizi eleştiriden korumak veya zayıf yönlerinizi gizlemek için bir kalkan olarak kullanmayın. Bunun yerine, İsa’nın yaptığı gibi gücünüzü başkalarına hizmet etmek için kullanın.
- Kiliseye katılanlara zayıf yönlerinize, başarısızlıklarınıza ve mücadelelerinize dair deneyimlerinizi anlatın.
- Alçakgönüllülük konusunda destek veren, boyun eğebileceğiniz olgun kardeşleri bulun ve onlarla düzenli bir şekilde buluşun.
5. Gözlerden saklı olma: Fark edilmeden hizmet etmem mümkün mü?
Kilise kurucusu genellikle Tanrı’nın kendisi aracılığıyla yapacaklarına dair büyük hayaller kurar. Ancak çoğu kilise kurucusu sürdürdüğü hizmetleri “olağan” görür; yani beklediği tabloya uymaz. Daha büyük olanın daha iyi sayıldığı bir dünyada, daha büyük bir kiliseye değil, daha olgun Hristiyanlar geliştirmeye odaklanın. Gerçek şu ki, kiliselerin çoğu küçüktür. Tanrı çoğunlukla halkını bir aile büyüklüğünde oluşturmayı seçer.
6. Başarısızlık: Aksilikler ve yenilgiler karşısında dayanıklı mıyım?
İnsanlar kiliseden ayrıldığında veya sizin hakkınızda kötü düşündüğünde muhtemelen kendinizi başarısız hissedeceksiniz. Ancak hem kendiniz hem de kiliseniz için başarısızlığı ve başarıyı yeniden tanımlamanız gerekecek.
Gerçek şu ki, başarısızlık, yaşayacağınız acıdan korktuğunuz için doğru olanı yapmaktan kaçınmaktır. Başarısızlık, günahla veya cemaatteki bir çatışmayla gereken mücadeleye girmemektir.
Tanrı’nın gözünde başarılı olmak, insanları yanınızda tutmaya çalışmak yerine Mesih’e benzer olmaya yönlendirmektir. Hakiki başarıyı tanımlayın. Gayretleriniz sayınızı umduğunuz kadar arttırmasa bile sizinle birlikte hizmet edenlerin sağlıklı gayretlerini ödüllendirin.
Ayrıca minnettarlığınız bir alışkanlık haline getirin. Minnettarlık alışkanlığı pazar ibadetinin nasıl geçtiğine bağlı olmayan bir sevinç yaratır.
7. Hız: Kilise kurmayı uzun bir maraton gibi mi, yoksa kısa mesafe koşusu gibi mi ele alıyorum?
İsa, kendisinden birçok şifa ve ilgi beklenmesine rağmen, hayatı “yürüme hızında” yaşadı. Hem kendi adımlarınızı atarken hem de kendinize Rab’le birebir zaman yaratırken İsa’yı örnek alın (Luk. 5:16).
8. Takım: Süper kahraman olma hırsımdan vazgeçtim mi?
Kilise kurucusu, Tanrı’nın başkalarını kullanacağına güvenmemeye ayartılabilir. Başkalarını hizmette yetersiz görebilir. Bu, Tanrı’ya değil, kendisine duyduğu güveni gösterir. Ancak kilise kurucusunun görevi, hizmet eden bir kilise yetiştirmektir. Hırsın çözümü, bu hevesinizi çevrenizde hizmet edenlere hizmet etmeye yönlendirmektir. Onları hizmette potansiyellerini tam kullanmak üzere geliştirin. Mümkün olan en kısa sürede kilisenizi bir ekip olarak yönetin ve başkalarıyla birlikte kararlar alın.
9. Çatışma: Zor insanlara merhametle yaklaşım gösterebilir miyim?
Yeni kilise bir bebek gibi kırılgandır, onu zarar görmekten korumanız gerekir (Tit. 3:10).
Ancak kilise kurma çabaları, yerleşik bir kiliseye göre daha çok çatışma getirir. Hem son derece muhtaç insanlar hem de son derece kontrol isteyen insanlar yeni kiliseye yönelir. Muhtaç insanlar çok fazla zaman ve ilgi bekler. Kontrol etmeyi seven kişi, kilisenin ne olması gerektiğine dair bir ideal taşır ve kilisenizi kendi görüşüne göre oluşturmak ister.
Bu yüzden kendinizi hazırlayın. Bu durumlarda size rahatsız gelebilecek konuşmaların üstesinden gelmeyi öğrenmelisiniz. Bu konuşmaları güzelce ele almak hem nezaket hem de bilgelik gerektirir. Bu yönde dua ederek (Yak. 1:5), bunu amaçlayarak (Özdeyişler) ve hikmetli bir akıl hocasından ya da büyüğünüzden öğüt almaya çalışıp ona kulak vererek bilgeliğinizi geliştirin.
Hem muhtaç hem de kontrol etmeyi seven bu insanlara, tekrar ve tekrar ve tekrar yumuşak ve net yönlendirmeler yapmak gerekir. İhtiyaçlı kişileri onlarla ilgilenebilecek küçük bir gruba yönlendirin. Grubu da öyle yönlendirin ki bu kişilerin büyümelerine destek olsunlar.
Büyük bir anlaşmazlık ortaya çıktığında, bunu bir ekip olarak ele alın. Çatışmayla tek başınıza başa çıkmaya çalışmayın, size yardım etmesi için olgun insanların desteğini alın.
10. Aile: En yakınlarımın hayatlarına yaşam getirecek şekilde önderlik ediyor muyum?
Kilise kurma sürecinin gerektirdikleri aile ilişkinizin gerektirdiklerinin önüne geçmeye çalışabilir. Ailemizi Mesih’e sevinç dolu bir imana sahip olmaya yönlendirmek için ne yapabiliriz?
Moray, çocuklarımıza Mesih’e iman etmeleri için her türlü gerekçeyi verecek şekilde yaşamayı öneriyor. Çocuklarınıza onlarla birlikte yaşarken Tanrı’nın yollarını öğretin. Çocuklarınızın, her şeyden önce, ebeveynlerini hem hizmette hem de kişisel yaşamlarında hayatın getirdiği iniş çıkışlarda Tanrı’ya dayanarak inançlarını gerçekten yaşayan insanlar olarak görmeye ihtiyaçları var.
Kitap, pastörler ve kilise kurucuları için şu teşvikle sona eriyor:
Yaptığınız şey hayati ve ebedi öneme sahip… Tüm bu meşguliyetin, hayal kırıklıklarının, çarpışmaların ve morlukların ortasında, dünyanın cidden ihtiyaç duyduğu kutsal ve önemli bir işle meşgulsünüz (s. 172).
Tim Morey, the Evangelical Covenant Kilisesi için bir kilise kurma koçu olarak hizmet ediyor ve Fuller Teoloji İlahiyat Fakültesinde misafir profesördür.
- 1Scott Sunquist, Planting A Church Without Losing Your Soul (Downers Grove, Illinois: InterVarsity Press, 2020), önsöz.